Voňavé, chutné a zdravé nápady do zahrady

Pokud stojíte před problémem, jak i z menší zahrady, kterou chcete využívat hlavně pro odpočinek, získat něco dobrého a zdravého do kuchyně a domácí lékárny, určitě si vyberte některý z keřů, který už zdobí naše zahrady mnoho let.
 Černý bez
Bez černý
 
Je to nenáročný keř, který může vyplnit i stinné místo v zahradě. Roste prakticky všude a nemá žádné nároky na péči. Pokud ho nezastřihnete, bude mít až stromovitý vzrůst.
 Sklízíme:
• květy ve vrcholcích v polovině rozkvětu (červen)
• vyzrálé plody bez stopek (srpen – září)
• listy (červen – červenec)
 
Bez černý stojí v popředí zájmu lidového léčitelství i odborné medicíny. Působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu. Nejčastěji se používají květy na čaj (nachlazení, kašel, horečka, žaludeční a střevní kolika, žlučníkové potíže, zácpa, vysoký krevní tlak, choroby ledvin a močového měchýře). Mladé listy přikládáme na bolestivé klouby a na končetiny postižené revmatismem. Z plodů se dělá silné víno a bezinková povidla. Obojí se užívá po lžičkách při bolestech nervů a při revmatismu. Plody musí vždy projít tepelnou úpravou, z čerstvé šťávy jsou velké střevní problémy.
Rakytník řešetlákový
 
Rakytník řešetlákový
 
Tento znovuobjevený keř začíná zdobit naše zahrady. Není nijak náročný, klidně může růst v kamenité suché půdě. Prospívá lépe na slunci, ale je hodně otužilý. Tento keř roste divoce i na Sibiři a jeho plody dostávali ruští kosmonauti jako přírodní multivitamín. Má velký obsah vitamínu C, velkou část vitamínů B, z minerálů pak vápník a železo.
Jeho využití je široké. Používá se pro dobré trávení, pro zlepšení činnosti jater. Má velké množství antioxidantů a obsahuje jeden alkaloid, který má vliv na uvolnění a lepší náladu.
Plody dozrávají na podzim (září – listopad) a nevadí jim ani menší mrazy. Používají se k výrobě šťávy a sirupů, můžete je sušit, nakládat nebo vařit marmeládu.
K pěstování je zapotřebí na tři samičí rostliny v jejich blízkosti vysadit jednu samčí.