Notice: Funkce WP_Object_Cache::add nebyla použita správným způsobem. Klíč mezipaměti nesmí být prázdný řetězec. Další informace o testování programu a hledání chyb naleznete v manuálu na stránce Ladění ve WordPressu (anglicky). (Tato zpráva se nově zobrazuje od verze 6.1.0.) in /var/www/hosting/lunax.cz/wp-includes/functions.php on line 5865
Slaďte zdravě

Velmi častým neúspěchem diet je nekontrolovatelná chuť na sladké. Není proto divu, že se lidé začali poohlížet po zdravějším způsobu, kterým by si osladili jídlo a přitom nespotřebovali zbytečné kalorie. Nakonec jedno takové našli přímo v přírodě – je jím zázrak jménem stévie.

Stévie sladká je původem tropická rostlina, jíž se kromě sladkosti cení také pro mnohé léčivé účinky. Domovinou této rostlinky je Jižní a Střední Amerika, dnes ji ale lze vypěstovat i v našich podmínkách. Původně šlo o jednoletou rostlinu, která se ale šlechtěním zařadila mezi víceleté.

Při pěstování v našich podmínkách je třeba rostlinu ponechat na světle za dostatku tepla, protože tehdy se v ní nejvíce tvoří sladké látky. Ideální je proto prostor v květináči umístěném na východ nebo ve skleníku či na zahrádce. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků, kterými lze lehce doslazovat pokrmy. Listy lze používat čerstvé, sušené i zmrazené.

stevia-74187_1280

Jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, což je také důvod její velké obliby zejména mezi dietáři. Navíc nepřispívá k tvorbě zubního kazu a sladit s ní mohou i diabetici. V současné době je k sehnání ve formě prášku, sirupu, tablet, kapek nebo v sušené podobě. Sladivost je mnohonásobně vyšší než u cukru. Pro výrobu se používají zejména listy, ale využít lze bez obav celou rostlinu mimo kořeny. Ve světě se kromě slazení potravin a nápojů používá také v konzervárenském průmyslu či pro výrobu zubních past a žvýkaček.

toothbrush-3191097_1280

Sladidlo lze využít v kuchyni a to i při vaření a pečení, protože odolává vysokým teplotám. Jedná se navíc o čisté přírodní barvivo, při jehož získávání nejsou používány žádné konzervanty nebo umělá barviva, což je jistě velkou výhodou a zároveň důvodem, proč se z ní stále častěji stává náhrada nezdravých umělých sladidel.

Pokud se proto honíte za štíhlou linií či se prostě jen snažíte žít zdravě, zkuste stévii. Rozhodně si neuškodíte.