Notice: Funkce WP_Object_Cache::add nebyla použita správným způsobem. Klíč mezipaměti nesmí být prázdný řetězec. Další informace o testování programu a hledání chyb naleznete v manuálu na stránce Ladění ve WordPressu (anglicky). (Tato zpráva se nově zobrazuje od verze 6.1.0.) in /var/www/hosting/lunax.cz/wp-includes/functions.php on line 5865
Pochutnejte si na amarantu

Amaran je přesně druh laskavce. Původem je z amerického dvoj kontinentu, a již staří Mayové, Aztékové a také Inkové si tuto rostlinu připravovali jako pokrm.  Amarant se počítá mezi takzvané pseudoobiloviny, neboť není pouze obilovinou. Je však obilovinám podobný též se i podobným způsobem připravuje. Zároveň je však bezlepkový, takže je to produkt vhodný pro celiaky. A vůbec je amarant pro člověka zdraví prospěšný.
amarant květina

Amarant je důležitý pro lidské zdraví

Amarant lze konzumovat především jako pokrm z jeho semínek. Semínka amarantu jsou totiž zdrojem množstvím účinných látek. Obsahují vysoké množství rostlinných proteinů a vlákniny. Mimo to nabízí též:
·         esenciální aminokyselinu lysin
·         nenasycený uhlovodík skvalen
·         tuky s nenasycenými mastnými kyselinami
·         vitamín E
·         rozličné minerální látky
·         železo
·          vápník
·          zinek
Účinky amarantu na lidské zdraví:
·         Upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
·         Působí jako prevence proti různým srdečním chorobám.
·         Zabraňuje vzniku aterosklerózy.
·         Působí jako prevence proti kornatění tepen.
·         Podporuje imunitu organismu.
·         Snižuje hladinu cukru v krvi.
·         Působí proti zácpě.
·         Zabraňuje vzniku nádorových onemocnění, jako je rakovina prsu anebo rakovina plic.
·         Jelikož amarant obsahuje vysoké procento rostlinných bílkovin a železa, je vhodný též pro vegetariány a vegany.
semínka v květináči

Použití amarantu

Z amarantu je možné vyrábět taká mouku. Amarantová mouka se používá stejným způsobem jako mouka klasická, například k pečení rozličných pokrmů. Tuto amarantovou mouku můžeme využít také k zahuštění různých polévek anebo omáček.
K přípravě pokrmů jsou vhodná též samotná semena amarantu, a to zejména k přípravě pokrmů dušených či upražených. Po této úpravě mají semínka amarantu oříškovou chuť. Semena jsou vhodná také jako přísada do rozličných:
·         salátů
·         müsli
·         jogurtů
Mnohdy se používají i listy amarantu. Též se uplatňují při přípravě zeleninových salátů, anebo se doporučuje listy amarantu upravit jako špenát.