Vyzkoušejte plody kustovnice

Plody kustovnice patří k těm potravinám, které k nám přišly z Číny. Konzumace těchto rudých plodů opadavého keře s purpurovými květy je doložená i v Tibetu, a to téměř před 2000 lety. Rovněž v Mongolsku je kustovnice a její plody už rozšířená stovky let. K nám do Evropy se dostala tato potravina až na přelomu tisíciletí a díky své prospěšnosti pro lidský organismus se u nás rychle rozšířila. Goji nemá zázračné účinky, které jsou ji leckdy připisovány, ale rozhodně jsou tyto červené plody vhodné pro podpůrnou léčbu na mnoho potíží.

miska s goji

Základem je konzumace plodů označených BIO, abyste se vyhnuli plodům ošetřeným různými pesticidy, které by rozhodně vašemu zdraví dobrou službu neudělaly. Pokud si zvolíte pro nákup osvědčený e-shop se zdravými potravinami, máte jistotu, že víte, co kupujete.

Plody obsahují především polysacharidy a karotenoidy. Obsah karotenoidů je závislý na zralosti plodů v době sklizně. Zásadní je hlavně beta karoten, který pomáhá předcházet problémům se zrakem.

Goji Nakliceno je rovněž potrava bohatá na minerální látky a vitamíny. Z ovoce je to téměř nejbohatší zdroj minerálních látek železa, zinku, manganu, mědi a chromu. Ze stopových prvků jsou významné selen a kobalt. Z vitamínů je nejvíce obsažený riboflavin (B2) a thiamin (B1). Množství vitamínu C je srovnatelné s množstvím, které mají citrusové plody.

Plody kustovnice jsou výborným antioxidantem, chrání naše játra a podporují imunitní systém. Pokud je zařadíte do jídelníčku místo jiných nezdravých pochutin, určitě se vám bude lépe redukovat hmotnost, příznivě ovlivníte svůj krevní tlak a některé studie dokonce doporučují tyto červené plody jako podpůrnou potravinu pro lidi léčící se na onkologii.

zdravá strava

Drobné červené plody nachází uplatnění i v kuchyni, kdy jsou vhodné jako doplněk do různých kaší (ovesná, jáhlová) a můžete vyzkoušet třeba banánový koktejl z kokosového mléka s přidáním goji a ovesných vloček. Mlsat se dá i zdravě!